Club Brugge bibbert: Hayen begaat blunder van formaat

Club Brugge bibbert: Hayen begaat blunder van formaat

In de Hel van Thessaloniki hoopt Club Brugge donderdagavond een ticket voor de halve finale van de Conference League te bemachtigen. De eerste échte test voor Nicky Hayen, die in Griekenland wel moet puzzelen aan zijn elftal. Wil hij niet van een kale reis thuiskomen kan de T1 ad interim zich daarbij vooral op één cruciale positie geen foute inschatting veroorloven.

Om de unieke kans op Europees succes te grijpen kan Blauw-Zwart geen beroep doen op de nog altijd geblesseerde Simon Mignolet, Casper Nielsen en Andreas Skov Olsen, terwijl Brandon Mechele, Maxim De Cuyper en Igor Thiago op het strafbankje zitten. Een lot dat mits een gele kaart overigens ook Michal Skoras en Ferran Jutglà bij een eventuele halve finale te wachten staat. Door de vele afwezigen zijn zij voorin allebei alvast min of meer verzekerd van een basisplaats.

Marathonman Mechele

Net zoals Antonio Nusa, voor wie het zowat het ideale moment is om te ontploffen. Op het middenveld is de pikorde duidelijk, onder de lat en links achterin mogen ook de namen van Nordin Jackers en Bjorn Meijer al worden ingevuld. Aan de overkant krijgt Kyriani Sabbe vermoedelijk de voorkeur op de pas herstelde Denis Odoi. Of mag het manusje-van-alles bij zijn terugkeer meteen nog eens in het hart van de verdediging postvatten, wat toch alweer een tijdje geleden is?

Nood zou evenwel wet kunnen breken, want van alle spelers die tegen PAOK ontbreken zal zowaar Mechele misschien wel het meest worden gemist. Niet alleen verkeert het meubelstuk in bloedvorm, meer dan ooit is hij dé defensieleider in Jan Breydel. Niet toevallig heeft Mechele, die zelfs al zes keer wist te scoren, er dit seizoen veruit het meeste kilometers op de teller. Al is het gebrek aan volwaardige concurrentie centraal achterin daarbij natuurlijk ook een factor.

Hoe dan ook begint Club pas voor de tweede keer in deze campagne aan een match zonder Mechele. De vorige keer koos toenmalig hoofdcoach Ronny Deila voor Joel Ordóñez en Dedryck Boyata als duo. Het bescheiden KA Akureyri was weliswaar geen waardemeter. In de return tegen de IJslanders ruimde Mechele halfweg plaats voor Ordóñez, die toen een tandem vormde met Jorne Spileers. Thuis tegen Osasuna kreeg die laatste na de rust dan weer Boyata naast zich.

Ordóñez onbetwist

Uit die verschillende combinaties kunnen we dus vrij weinig opmaken, te meer omdat er nu een andere coach aan het roer staat. Vast staat alleszins dat Ordóñez aan de aftrap zal verschijnen. Dat de pas 19-jarige Ecuadoraan vorige week in de eerste ontmoeting op de bank begon was wellicht vooral om hem rust te gunnen, want in de play-offs maakte hij tot hiertoe steevast de 90 minuten rond. Zoals dat ook in de laatste drie duels onder Deila trouwens reeds het geval was.

Nadat hij zich aanvankelijk nog te vaak op schoonheidsfoutjes liet betrappen zette Ordóñez de voorbije weken dan ook stevige stappen. In balbezit laat hij af en toe nog steken vallen, maar in de duels zit de kersvers international er telkens fel op. Stilaan snappen we waarom Blauw-Zwart bijna vier miljoen neertelde voor Ordóñez, die na een aanpassingsperiode bij Club NXT klaar lijkt om in goudhaantjes zoals Abakar Sylla en Odilon Kossounou hun voetsporen te treden.

Of ook hij op een dag de jackpot opbrengt valt nog af te wachten, maar in de huidige hiërarchie wipte de onverzettelijke brok graniet voorlopig alvast langs Spileers. Met zijn voetballende kwaliteiten en minder imposante lijf is het product van eigen kweek zowat de tegenpool van Ordóñez. Samen zouden ze dus wel eens een complementair duo kunnen vormen, iets wat we vorig seizoen al geregeld bij Club NXT te zien kregen. De trainer daar toen was, jawel: Nicky Hayen.

Dilemma van Hayen

Weinig redenen dus om eraan te twijfelen dat hij hen het vertrouwen zal gunnen? Zelf lijkt Hayen daar alleszins op te hinten. Tenminste indien Spileers tijdig opgelapt geraakt van de hersenschudding die hij in de heenmatch opliep tegen PAOK, toen hij verrassend nog eens de voorkeur kreeg op Ordóñez. "Dat zullen we bekijken op de laatste trainingssessie, die ook bepaalt wie speelt. We hebben een idee, maar we zullen zien wie fit, fris en 100 procent klaar is", aldus de coach.

Gevraagd naar het alternatief mocht Spileers niet inzetbaar blijken antwoordde Hayen dan weer dat hij wel degelijk "een plan B" heeft, wat doet uitschijnen dat hij anders de partner van Ordóñez wordt. Of tracht de T1 ad interim, die voorts niet teveel in zijn kaarten wou laten kijken, vooral een rookgordijn op te werpen voor zijn Griekse collega? Sowieso klonk het dat hij pas op het laatste moment de knoop zal doorhakken. Tot dan wikt en weegt Hayen zijn diverse opties.

Geen slecht idee, want de vraag is of het wel aangewezen is om Ordóñez en Spileers samen de wei in te sturen. In theorie mogen de tieners dan wel een compatibele tandem zijn, op dit niveau overeind blijven in de beruchte heksenketel van Thessaloniki is nog een ander paar mouwen. Het zou zelfs geen schande zijn mochten ze onder de indruk geraken van de omstandigheden, waarmee ze nooit eerder werden geconfronteerd. En dat zonder ervaren gids aan hun zij.

Boyata of Spileers

Bovendien heeft Spileers weinig matchritme, én een masker op zijn gezicht. Nu plots leiding moeten geven aan Ordóñez, die toch nood heeft aan zulk een sturende stem, lijkt dan ook veel gevraagd. Met ook nog Meijer en Sabbe wordt de achterlijn dan overigens wel érg jong. Misschien is het dus tijd om nog eens de kaart van Boyata te trekken, die meer nog dan Odoi in staat moet zijn om Mechele zijn rol te vertolken. Al blijft hij ook onder Hayen op een zijspoor zitten.

Boyata zijn laatste basisplaats dateert al van oktober, toen hij tegen STVV aan de rust werd vervangen. In de groepsfase van de Conference League viel de voormalige Rode Duivel, die geregeld zelfs niet tot de wedstrijdselectie behoorde, enkel tegen Besiktas kort in. In totaal kwam hij dit seizoen nog geen 400 minuten in actie. De laatste keer was begin februari tegen Antwerp, toen Club een voorsprong nog uit handen gaf. Boyata was toen het symbool van Deila zijn falen.

Toch zou dit wel eens het moment kunnen zijn om zijn torenhoog salaris eindelijk te rechtvaardigen. Hayen is naar eigen zeggen niet van plan om zich in te graven, maar na de 1-0 zege in Brugge volstaat het om de druk te weerstaan en de nul op het bord te houden. Hoewel de opbouw eronder zou lijden komen de fysieke troeven van Boyata, ook op stilstaande fases een extra wapen, met weinig ruimte in de rug allicht beter van pas dan de frivolere voetjes van Spileers.

Ongelijk van Deila?

Door de dunne spoeling achterin, die Deila in januari al aankaartte, zijn de overige alternatieven helaas beperkt. Net zoals Spileers is Odoi nog maar net terug uit de ziekenboeg, terwijl Éder Balanta dan wel een verdediger van opleiding mag zijn maar nu al jaren dienst doet als nummer zes. Op het middenveld houdt Hayen in dat geval ook geen wisselmogelijkheden meer over. Meijer naar het centrum schuiven lijkt omwille van De Cuyper zijn afwezigheid evenmin een optie.

Sleutelen aan zijn systeem zien we Hayen na de recente resultaten ook niet meteen doen. En dus belandt straks wie weet niet Spileers maar Boyata naast Ordóñez. Mede omdat het niet van zijn loon verlost geraakte besloot het bestuur om Deila zijn verzoek in de wintermercato te negeren. Aan Boyata en Hayen, die opnieuw een pluim op zijn hoed mag steken indien hij de miscast weet te rehabiliteren, om te bewijzen dat zij het toen bij het rechte eind hadden.

AD

POLL: Wie moet starten naast Ordóñez?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

'Hasi gokte verkeerd, Kuyt neemt beslissing'
'Hasi gokte verkeerd, Kuyt neemt beslissing'

Er is heel veel trainersnieuws in de Jupiler Pro League. Zo was er al het nodige te doen omtrent ...

173
173
'OH Leuven drukt door voor Anderlecht-target'
'OH Leuven drukt door voor Anderlecht-target'

Oud-Heverlee Leuven wil volgend jaar een rustiger seizoen doormaken. De blik naar boven. Het ...

46
46
Romelu Lukaku laat fans van Anderlecht nu al dromen
Romelu Lukaku laat fans van Anderlecht nu al dromen

De fans van RSC Anderlecht kunnen de toekomst weer positief tegemoet zien. De club sloot dit seizoen ...

488
488
De Witte ziet deze oorzaak voor de mindere afgelopen jaren
De Witte ziet deze oorzaak voor de mindere afgelopen jaren

Ivan De Witte neemt na 25 jaar afscheid als voorzitter van AA Gent. Hij mag trots zijn op die weg ...

129
129
Sterkhouder STVV: "Sta niet te popelen om te vertrekken"
Sterkhouder STVV: "Sta niet te popelen om te vertrekken"

Bij STVV gaan ze ongetwijfeld heel wat spelers verliezen. Daardoor mogen ze heel wat miljoenen ...

77
77
KV Mechelen haalt slag thuis: "Storm als voorbeeld"
KV Mechelen haalt slag thuis: "Storm als voorbeeld"

KV Mechelen is een club waar Belgische talenten speelkansen krijgen. De Maneblussers hebben vandaag ...

105
105
Rits: "Club Brugge een verdiende landskampioen?"
Rits: "Club Brugge een verdiende landskampioen?"

Mats Rits verliet afgelopen zomer Club Brugge voor RSC Anderlecht. In Brussel werd hij een ...

914
914
Muslic slijpt de messen: "Club zal steun krijgen van de refs"
Muslic slijpt de messen: "Club zal steun krijgen van de refs"

Club Brugge heeft aan een punt genoeg tegen Cercle Brugge. Dan zijn ze voor de 19de keer kampioen. ...

357
357
Hein met sneertje naar bestuur: "Zeg dat dan gewoon"
Hein met sneertje naar bestuur: "Zeg dat dan gewoon"

De tweede passage van Hein Vanhaezebrouck was sober. De Beker van België was een hoogtepunt, ...

246
246
KRC Genk heeft coach bijna beet: 'akkoord nakende'
KRC Genk heeft coach bijna beet: 'akkoord nakende'

KRC Genk moet op zoek naar een nieuwe coach na het ontslag van Wouter Vrancken. De namen van ...

755
755
Vercauteren velt oordeel over terugkeer van Courtois
Vercauteren velt oordeel over terugkeer van Courtois

België speelt op het EK zonder Thibaut Courtois. Dat is zonde, want de beste doelman ter wereld ...

458
458
Twee Duivels (terug) naar AC Milan? "Heel anders dan Club Brugge"
Twee Duivels (terug) naar AC Milan? "Heel anders dan Club Brugge"

Bij AC Milan ging het helemaal mis met Charles De Ketelaere, Alexis Saelemaekers presteerde beter ...

270
270
Riemer weg bij Anderlecht? Dit vertelt hij daarover
Riemer weg bij Anderlecht? Dit vertelt hij daarover

Brian Riemer kreeg de volle laag na de nederlaag tegen Club Brugge. Sommige kritiek was gegrond, ...

578
578
'Tweede buitenlandse club meldt zich voor Thorsten Fink'
'Tweede buitenlandse club meldt zich voor Thorsten Fink'

Thorsten Fink maakte over een heel seizoen het meeste indruk als trainer in de Jupiler Pro League. ...

166
166
Bondsparket vraagt extra sanctie voor misnoegde Hayen
Bondsparket vraagt extra sanctie voor misnoegde Hayen

Nicky Hayen zal de titelmatch tegen Cercle Brugge nagelbijtend in zijn bureau beleven, want na zijn ...

1079
1079