'AA Gent en Cuypers zwaar op hun bek na MLS-deal'

'AA Gent en Cuypers zwaar op hun bek na MLS-deal'

Na zijn mislukte zomertransfer naar Bologna is Hugo Cuypers' vorm zwaar gedaald dit seizoen, en heeft hij veel kritiek moeten slikken, onder meer van zijn eigen coach Hein Vanhaezebrouck.

Chicago Fire biedt de ambitieuze Cuypers een uitweg, maar de MLS-club is geen garantie voor sportief succes. Cuypers' droom om voor de Rode Duivels te spelen lijkt zelfs verder weg dan ooit.

Daarnaast moet AA Gent settelen voor een transferprijs van 11 miljoen euro + 2 miljoen bonussen, in plaats van de oorspronkelijke richtprijs van minstens 18 miljoen. Én moeten de Buffalo's het ook doen zonder vervanger voor Cuypers.

Cuypers droomt: via Bologna naar de Rode Duivels

Vorig seizoen bevond Hugo Cuypers zich aan de absolute top van zijn kunnen. Als topschutter van de Jupiler Pro League stond hij stevig in de schijnwerpers en klopte nadrukkelijk aan de deur van de Rode Duivels, waardoor hij een hot item werd in het Belgische voetbal.

Zelfs bondscoach Domenico Tedesco nam de tijd voor een persoonlijk gesprek met Cuypers, samen met Hein Vanhaezebrouck. Na zijn succesvolle seizoen trok hij ook de aandacht van FC Bologna.

De Italiaanse club zag in hem de ideale vervanger voor Marko Arnautovic, die voor 10 miljoen euro naar Internazionale was vertrokken. Cuypers was gecharmeerd door het project, de financiële voorwaarden en het vertrouwen dat de Rossoblu in hem had.

Als laatbloeier zat hij nog niet aan zijn plafond en hij zag de Serie A als een volgende logische stap in zijn carrière. Het vooruitzicht om via Bologna zijn droom om voor de Rode Duivels te spelen waar te maken, gaf hem een extra motivatie.

Hoewel AA Gent open stond voor de transfer naar Bologna, wilden ze wel een eerlijke prijs voor hun sterspeler. De Buffalo's hielden vast aan een bedrag van minstens 18 miljoen euro, eventueel met bonussen erbij.

Helaas kon Bologna niet aan deze eisen voldoen, tot grote teleurstelling van Cuypers. Deze gemiste kans bleek van grote invloed te zijn op Cuypers, en had zelfs een domino-effect op zijn prestaties dit seizoen.

Hugo Cuypers is zichzelf niet meer na gemiste Bologna-deal

Na de zomermercato speelde Hugo Cuypers enkele matige wedstrijden, waardoor hij ook uit beeld raakte bij de Rode Duivels, ondanks zijn persoonlijk gesprek met Domenico Tedesco.

Hein Vanhaezebrouck schreef zijn mindere vorm toe aan zijn gemiste transfer naar Bologna. “Hij zat in een twijfelperiode. Komt er een transfer of niet? En komt er een selectie bij de Rode Duivels? Het speelde allemaal mee.”

“Al is het maar onbewust, maar hofmakerij achter de schermen speelt zelden geen rol. Transferbesognes. Begeerd worden maar te duur zijn kan voor teleurstelling zorgen”, stelde Het Nieuwsblad ook vast.

Opvallend genoeg zette Cuypers deze mindere vorm voort gedurende het seizoen, waarbij hij nog meer matige wedstrijden speelde. Zelfs Hein Vanhaezebrouck uitte kritiek op zijn inzet en drive, die normaal gesproken tot zijn grootste kwaliteiten behoren.

“Oké, hij blijft belangrijk met zijn doelpunten, zoals tegen Kortrijk. Maar we gaan toch eens met hem praten. Hij is met heel veel dingen zelf bezig en vergeet soms een aantal belangrijke dingen", zei de coach midden januari.

"Welke dingen? Druk zetten. De beslissingen die hij maakt. Daar waar hij vroeger veel bewoog, zie je hem nu vaker stilstaan. Terwijl veel bewegen net zijn sterke punt is.”

Chicago Fire voegt brandstof toe aan het vuur

Hugo Cuypers heeft de afgelopen maanden een serieuze vormdip doorgemaakt en zijn prestaties zijn mijlenver verwijderd van zijn sterke wedstrijden van het vorige seizoen. Een selectie voor de Rode Duivels lijkt ondertussen een verre en onhaalbare droom te zijn geworden.

Met slechts 2 doelpunten in de laatste 15 wedstrijden is het scorend vermogen van de topschutter van het vorige seizoen ook dramatisch afgenomen.

“De serial killer lijkt achter tralies te zitten. Al dan niet toevallig sinds hij geen transfer naar Bologna kreeg, omdat de Italianen geen ernstig bod deden. Bovendien is ook zijn spel beneden niveau, zeker sinds de winterstop”, schreef Het Nieuwsblad.

Een mogelijke verklaring hiervoor is dat Cuypers en zijn management sinds januari druk overlegden met het bestuur van AA Gent over een mogelijke wintertransfer.

De interesse van Chicago Fire uit de Major League Soccer voegde nog meer brandstof toe aan het vuur, hoewel een verhuis naar de Verenigde Staten naar verluidt niet bovenaan Cuypers' verlanglijstje stond.

De kritiek van Hein Vanhaezebrouck, die opmerkte dat Cuypers met (te) veel zaken bezig is, lijkt hiermee in perspectief te staan.

Ambitieuze Cuypers: wintertransfer dringt zich op

De mogelijke transfer van Hugo Cuypers lijkt hem duidelijke parten te spelen, aangezien hij zich niet klaar voelde om te spelen tegen Sint-Truiden donderdagavond.

“De gemiste overstap (naar FC Bologna, red.) bleef ergens toch steken bij de ambitieuze Cuypers, die in zijn carrière al de nodige hindernissen overwon. Vandaar dat een wintertransfer zich opdrong, bij het juiste bod natuurlijk”, schreef Het Nieuwsblad.

Net zoals tijdens de vorige zomermercato met Bologna, was er deze winter opnieuw het probleem dat AA Gent vastberaden was om een eerlijke prijs te krijgen voor hun spits, mocht hij vertrekken.

Een bijkomende uitdaging was dat de Buffalo's sowieso eerst een vervanger moesten aantrekken, gezien Tarik Tissoudali momenteel deelneemt aan de Africa Cup met Marokko, Laurent Depoitre net terug is van een zware blessure en Gift Orban verkocht werd aan Olympique Lyon.

Michel Louwagie had verschillende spitsen gepeild als mogelijke vervangers voor Cuypers, waaronder Gustaf Nilsson (Union SG), Mickaël Biron (RWD Molenbeek), Thomas Henry (Hellas Verona) en Philippe Keny (Basaksehir), maar vond uiteindelijk niet de juiste kandidaat op deadline day.

 “Dat zou een mirakel zijn. Maar ik vind ook dat je niets moet doen als er niets behoorlijks beschikbaar is. Je moet geen spelers halen om ze te halen", zei Hein Vanhaezebrouck. Ondanks het feit dat Gent geen vervanger kon halen, is Cuypers nog steeds goed op weg naar de MLS. Daar is de transfermarkt nog lang geopend.

Hugo Cuypers en AA Gent verliezen allebei aan MLS-transfer

In een tijdsbestek van slechts een halfjaar is er veel veranderd voor Hugo Cuypers. De eens zo gevreesde topschutter en klinische afwerker is niet meer dezelfde als vorig seizoen.

Zelfs zijn andere UPS’s, zoals zijn werkkracht, intensiteit en drive, lijken te zijn afgenomen. Hoewel een verandering van omgeving hem wellicht goed zou kunnen doen, is een overstap naar de Major League Soccer niet dezelfde stap vooruit als een transfer naar FC Bologna en de Serie A voor de carrière van de ambitieuze Cuypers.

In de MLS kan hij zeker goed zijn boterham verdienen als designated player, waarvan het salaris boven het gebruikelijke plafond kan stijgen. Maar op sportief vlak zou een transfer naar Chicago Fire niet per se een vooruitgang betekenen in zijn loopbaan.

Zijn ultieme droom om de kleuren van de Rode Duivels te verdedigen, lijkt daarmee ook verder weg dan ooit. Voor AA Gent betekent deze transfer ook financiële concessies maken ten opzichte van de vorige zomer.

Toen vroegen de Buffalo's minstens 18 miljoen euro, eventueel aangevuld met bonussen, terwijl er nu een akkoord is bereikt met Chicago Fire voor naar verluidt 11 miljoen euro en 2 miljoen euro aan bonussen.

POLL: Is dit een goede carrièrezet van Cuypers?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

'Kompany blijft maar gaan: aankoopclausule van 90 miljoen'
'Kompany blijft maar gaan: aankoopclausule van 90 miljoen'

Vincent Kompany is nu ook echt begonnen aan zijn avontuur als hoofdtrainer van Bayern München ...

97
97
'Anderlecht trekt transfer naar zich toe: comeback nabij'
'Anderlecht trekt transfer naar zich toe: comeback nabij'

Een dikke week voor de start van de Jupiler Pro League, is RSC Anderlecht voorlopig de enige ...

357
357
'Bakayoko laat astronomische aanbieding pertinent liggen'
'Bakayoko laat astronomische aanbieding pertinent liggen'

Nu het Europese kampioenschap er bijna opzit, kan het transfergeweld helemaal losbarsten. Ook ...

73
73
Schmeichel vindt nieuwe club meteen na Anderlecht-afscheid
Schmeichel vindt nieuwe club meteen na Anderlecht-afscheid

RSC Anderlecht heeft donderdagavond definitief afscheid genomen van Kasper Schmeichel. Maar lang ...

89
89
AA Gent kent eerste tegenstander in Europese voorrondes
AA Gent kent eerste tegenstander in Europese voorrondes

Binnen een dikke week trekt de Jupiler Pro League zich weer op gang, voor AA Gent begint het seizoen ...

114
114
'Club Brugge niet te houden: contact met Cercle-smaakmaker'
'Club Brugge niet te houden: contact met Cercle-smaakmaker'

Club Brugge pakte vorig seizoen de landstitel na een sterke reeks in de Play-Offs, maar kwam in de ...

917
917
Basisplaats op komst: Genk-revelatie charmeert Fink
Basisplaats op komst: Genk-revelatie charmeert Fink

KRC Genk sluit zaterdag zijn voorbereiding af met een galawedstrijd tegen Lille OSC. De ploeg die ...

224
224
Monstertransfer Man United, Leverkusen shopt in Ligue 1
Monstertransfer Man United, Leverkusen shopt in Ligue 1

De Europese transfercarousel draait inmiddels op volle toeren. Donderdagavond wist Manchester United ...

71
71
'Anderlecht wil knalaanwinst: JPL-smaakmaker of ex-Gouden Schoen'
'Anderlecht wil knalaanwinst: JPL-smaakmaker of ex-Gouden Schoen'

RSC Anderlecht wil komend seizoen opnieuw meedoen voor de landstitel. Maar momenteel is het moeilijk ...

996
996
'Hoefkens richt transfervizier op aanvaller Club Brugge'
'Hoefkens richt transfervizier op aanvaller Club Brugge'

Club Brugge toonde zich al behoorlijk actief op de zomerse transferperiode. Zo haalde de ...

445
445
Man City pakt uit: La Liga-uitblinker voor 40 miljoen
Man City pakt uit: La Liga-uitblinker voor 40 miljoen

Manchester City wil komend seizoen opnieuw een gooi doen naar de eindzege in de Champions League, in ...

99
99
<strong>'Transfer van formaat: Anderlecht slaat home run'</strong>
'Transfer van formaat: Anderlecht slaat home run'

Anderlecht staat op het punt een belangrijke slag te slaan door de 19-jarige Servi&euml;r Jan-Carlo ...

848
848
Moment van de waarheid: Club-sterkhouder onder zware druk
Moment van de waarheid: Club-sterkhouder onder zware druk

Zaterdagavond opent Club Brugge zijn nieuwe seizoen in de Supercup tegen Union SG. De landskampioen ...

327
327
Noa Lang helemaal terug: "Ik ben nog steeds die lastpak"
Noa Lang helemaal terug: "Ik ben nog steeds die lastpak"

Een jaartje geleden nam de Jupiler Pro League afscheid van &eacute;&eacute;n van zijn meest ...

65
65
Dortmund haalt Bundesliga-sensatie, Mikautadze verzilvert EK
Dortmund haalt Bundesliga-sensatie, Mikautadze verzilvert EK

Nu het Europees kampioenschap en de Copa America achter de rug zijn, kan de zomerse transferperiode ...

65
65