Historische misrekening AA Gent: megadeal gaat compleet fout

Historische misrekening AA Gent: megadeal gaat compleet fout

AA Gent vroeg vorige zomer nog 30 miljoen euro voor Gift Orban, maar die hoge vraagprijs schrikte Premier League-clubs zoals Fulham FC en Tottenham stevig af. Na een teleurstellende eerste seizoenshelft en flink verminderde marktwaarde bood Gent hem deze winter aan voor een verminderde prijs van 20 miljoen euro, een daling van 33%.

Ondanks interesse van Eintracht Frankfurt, haakten zij af wegens te duur. Uiteindelijk zal Olympique Lyon Orban kopen voor 15 miljoen euro, met 5 miljoen aan bonussen en 20% doorverkoopclausule. Het Nieuwsblad stelt bijgevolg dat de niet-verkoop van Orban in de zomer een historische misrekening van AA Gent was.

AA Gent speelt hard to get: 30 miljoen voor Orban

Gift Orban is met voorsprong de strafste wintertransfer ooit van de Buffalo’s en de Europese topclubs lagen in het voorbije tussenseizoen aan zijn voeten. Michel Louwagie deed er vorige zomer alles aan om de hoogst mogelijke verkoopprijs te realiseren en hij dreef de vraagprijs naarstig op.

Hoewel de noodzaak groot was om in de zomermercato flink te cashen om het businessmodel in evenwicht te houden, profileerde de club zich naar buitenaf absoluut niet als een vragende partij om het Nigeriaanse fenomeen te verkopen.

Naar de buitenwereld toe speelde AA Gent ‘hard to get’. “Hij is een luxeprobleem”, zei Louwagie vorig seizoen aan Het Laatste Nieuws.

Niettemin besefte Louwagie natuurlijk dat Orban de jackpot kon opleveren en dat het goudhaantje misschien wel het uitgaande transferrecord van de Jupiler Pro League (Jonathan David, 32 miljoen euro) kon breken.

“Heel ver kan zijn prijs er niet vandaan liggen”, dacht Het Nieuwsblad toen ook. Louwagie plakte een prijs van minstens 30 miljoen euro op het hoofd van Orban.

Topclubs afgeschrikt: Sam Baro houdt vertrek Orban tegen

Al vroeg in de zomermercato profileerde Lille OSC zich als de meest concrete piste om Gift Orban aan te trekken, maar de enige voorwaarde was wel dat Jonathan David eerst de Franse club moest verlaten.

Uiteindelijk bleef de Canadees vorige zomer gewoon op post bij Lille. Daarna was er nog interesse van andere clubs in de Nigeriaan, zoals in Engeland van Fulham FC en vooral van Tottenham Hotspur.

De scouts van de Spurs waren overtuigd dat Orban een uitstekende investering voor de toekomst zou zijn, maar de Engelse topclub haakte af nadat AA Gent een te hoge vraagprijs hanteerde: een recordbedrag van meer dan dertig miljoen euro.

En dat schrikte zowel Tottenham als Fulham FC af. Beide clubs twijfelden namelijk om zo’n hoog bedrag op tafel te leggen voor een jonge spits die toen pas een halfjaar op het hoogste niveau had gespeeld.

Achteraf weet Het Laatste Nieuws dat de nieuwe eigenaar Sam Baro de zomertransfer van Orban hoogstpersoonlijk tegenhield.

AA Gent laat de markt spelen en krijgt deksel op de neus

Na de zomermercato scoorde Gift Orban veel minder dan voorheen en kwam hij bovendien veel minder in actie. Hein Vanhaezebrouck hield het voormalige fenomeen veel op de bank en liet hem vaak (kort) invallen.

De marktwaarde van Orban nam een stevige duik van 20 miljoen euro naar 15 miljoen euro, wat een enorme daling van 25% betekent.

Hierdoor leek Orban op weg om het pad van Moses Simon te bewandelen, eerder dan een speler waarvoor in de toekomst mogelijk een bod van dertig miljoen euro wordt ontvangen. 

Simon werd destijds ook gehyped, maar hij werd bij de club gehouden en uiteindelijk voor een aanzienlijk lager bedrag verkocht dan oorspronkelijk gehoopt.

“Dat riskeer je altijd, maar het kan ook meer worden. Dat is de markt”, zei Michel Louwagie in Het Laatste Nieuws na de zomermercato.

Soldenkorting voor Gift Orban: -33%

Op initiatief van voorzitter Sam Baro nam AA Gent in de vorige zomermercato een berekend risico door de Nigeriaan niet te verkopen en de sportieve belangen te laten primeren. Volgens Baro was het vorige zomer niet het moment om Gift Orban te verkopen.

“Het model in België is dus simpel: clubs moeten durven verkopen op het juiste moment, om exploitatieverliezen toe te dekken”, zei hij aan Het Nieuwsblad.

Het resultaat van deze beslissing droeg eraan bij dat de club 19,2 miljoen euro verlies leed in het voorbije boekjaar, van juli 2022 tot 30 juni 2023, waarin de kapitaalverhoging van Baro ter waarde van 23 miljoen euro nog niet was opgenomen.

AA Gent leed al voor het vierde opeenvolgende seizoen verlies en nooit eerder zat het dieper in de rode cijfers. Het was een gedurfde beslissing van de voorzitter om Orban niet te verkopen vorige zomer, want de club had de centen wel nodig.

In januari was er bijgevolg wél een grote noodzaak om Orban te verkopen. Het resultaat van de devaluatie was dat AA Gent de oorspronkelijke vraagprijs van 30 miljoen euro voor Orban drukte naar 20 miljoen euro, een fikse winterkorting van 33%.

Zelfs 20 miljoen euro blijft te veel voor Gift Orban

In november verklaarde Sam Baro reeds dat het niet de bedoeling is om in het lopende boekjaar opnieuw zware verliezen te lijden. Het is de doelstelling om voor 30 juni, wanneer het lopende boekjaar eindigt, wel spelers te verkopen om de cijfers in evenwicht te brengen.

Hoewel AA Gent de vraagprijs van Gift Orban van 30 miljoen euro naar 20 miljoen corrigeerde, vertegenwoordigt nog steeds een aanzienlijk kapitaal, en door zijn wisselvallige vorm was hij een belangrijke kandidaat om te verkopen op de winterse transfermarkt

 Het probleem was dat de richtprijs van 20 miljoen euro nog steeds onrealistisch hoog lag. “Wie zou dat deze winter willen betalen?” vroeg Het Laatste Nieuws zich af. Volgens de krant informeerde Eintracht Frankfurt bij AA Gent, maar haakten de Duitsers af door de te hoge vraagprijs van 20 miljoen euro.

Hein Vanhaezebrouck streng: “Prijs moet marktconform zijn”

Olympique Lyon durft het wel aan om Gift Orban aan te kopen. OL betaalt een vaste transfersom 15 miljoen euro, potentieel aangevuld met 5 miljoen aan bonussen en 20% van de meerwaarde bij een eventuele doorverkoop.

Dat is op zich nog een mooie som, maar wel veel minder dan de geboden bedragen in de voorbije zomer. Sam Baro verklaarde dat Belgische clubs moeten durven verkopen op het juiste moment, maar dat heeft de voorzitter duidelijk niet gedaan in het dossier-Orban.

Hein Vanhaezebrouck verklaarde onlangs dat de club het vorige zomer anders had moeten doen. “Ik heb nooit gesnapt waarom je plots zou dromen van 40 miljoen euro voor een speler. Wij moeten uiteraard de prijs vragen die wij denken te moeten krijgen, maar die moet ook marktconform zijn."

"Als kenners van de markt zeggen dat een prijs onhaalbaar is, dan moet je je aanpassen. Als je natuurlijk de lat zo hoog legt dat er niemand op de markt durft te reageren, tja. Maar dat gebeurt bij elke club”, klonk het streng bij de coach van AA Gent in Het Nieuwsblad.

Verkopen is de norm: “Historische misrekening van AA Gent”

Het Nieuwsblad stelde zelfs dat de niet-verkoop van Orban in de zomer een historische misrekening van AA Gent was. “Meer dan ooit moet in voetbal het ijzer gesmeed worden ­wanneer het heet is”, stelde de krant vast.

“Met welke (huis)makelaar dan ook, ver­kopen is de norm. Dat heeft de ­Orban-case wel weer eens geleerd. Als er bedragen van 15 à 20 miljoen worden geboden, is élke Belgische club eigenlijk verplicht om te verpatsen.”

Ook al vangt AA Gent niet meer de hoofdprijs voor Orban, zijn verkoop - samen met die van Malick Fofana - zorgt er uiteindelijk wel voor dat de boekhoudkundige cijfers van de club steeds groener kleuren.

De verwachting is dat de jaarrekening voor het eerst in vier seizoenen tijd weer positief zal zijn. “Een must voor eigenaar Sam Baro. De financiële gezondheid van de club gaat boven alles”, schrijft Het Laatste Nieuws.

POLL: AA Gent maakte een misrekening met Orban

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

KV Mechelen plukt spits weg bij Anderlecht
KV Mechelen plukt spits weg bij Anderlecht

KV Mechelen heeft een zeer interessante transfer weten af te ronden. De Maneblussers hebben een ...

27
27
'Riemer op de wip in Anderlecht? Fredberg hakt knoop door'
'Riemer op de wip in Anderlecht? Fredberg hakt knoop door'

Na de nederlaag tegen Club Brugge dreigt Anderlecht naast de landstitel te grijpen. Reden genoeg ...

2
2
'Code rood voor Standard: proflicentie in gevaar?'
'Code rood voor Standard: proflicentie in gevaar?'

De kelk moet tot de bodem leeg bij Standard, dat zaterdag in eigen huis met de billen bloot ging ...

90
90
Spanning troef in JPL: dit zijn de refs voor de slotspeeldag
Spanning troef in JPL: dit zijn de refs voor de slotspeeldag

Net als vorig seizoen moeten we wachten tot de slotspeeldag om te weten wie zich tot landskampioen ...

201
201
<strong>‘Transfermania AA Gent: 5 topspitsen in het vizier’</strong>
‘Transfermania AA Gent: 5 topspitsen in het vizier’

AA Gent is volop bezig met het versterken van hun aanvalslinie en heeft vijf toptargets in het ...

236
236
Anderlecht geeft titeldroom op: grote plannen geannuleerd
Anderlecht geeft titeldroom op: grote plannen geannuleerd

Wat een historische dag moest worden draaide uit op een sisser voor Anderlecht. Door de zege van ...

286
286
'Koopje voor topclubs: afkoopclausule Smets bekend'
'Koopje voor topclubs: afkoopclausule Smets bekend'

STVV ontpopte zich dit seizoen tot een van de revelaties in de Jupiler Pro League, en dus worden tal ...

245
245
Bibberen op de Bosuil: einde carrière voor De Laet?
Bibberen op de Bosuil: einde carrière voor De Laet?

Het seizoen kan niet snel genoeg voorbij zijn voor Antwerp, dat de ene opdoffer na de andere ...

264
264
Casteels naar Anderlecht? "Eerste gesprekken al gevoerd"
Casteels naar Anderlecht? "Eerste gesprekken al gevoerd"

Op de slotspeeldag kan het nog alle kanten uit, maar momenteel ziet het ernaar uit dat Anderlecht ...

296
296
Hayen boekje te buiten: extra sanctie voor Club-coach?
Hayen boekje te buiten: extra sanctie voor Club-coach?

Na het laatste fluitsignaal tegen Anderlecht ontstond bij Club Brugge, dat dankzij de 0-1 zege plots ...

1007
1007
'Dubbelslag voor Antwerp: duo zet kribbel op de Bosuil'
'Dubbelslag voor Antwerp: duo zet kribbel op de Bosuil'

Het mislopen van een Europees ticket betekent toch enigszins een afscheid in mineur voor Mark van ...

411
411
Beerschot slikt stevige opdoffer voor terugkeer naar JPL
Beerschot slikt stevige opdoffer voor terugkeer naar JPL

Beerschot kroonde zich tot kampioen in de Challenger Pro League en mag daardoor volgend seizoen ...

170
170
Fredberg zwaar uit de bocht: "Welke coach accepteert dat?"
Fredberg zwaar uit de bocht: "Welke coach accepteert dat?"

RSC Anderlecht zag de titel afgelopen zondag helemaal door de vingers glippen. Een pijnlijke ...

451
451
Antwerp-speler mikpunt schandelijk racisme: "Ween maar, aap"
Antwerp-speler mikpunt schandelijk racisme: "Ween maar, aap"

Royal Antwerp FC zal het seizoen afsluiten op de zesde plaats. De Great Old ging ook op het veld van ...

152
152
Club Brugge strikt eerste mooie sparringpartner in voorbereiding
Club Brugge strikt eerste mooie sparringpartner in voorbereiding

Club Brugge trekt in polepositie naar de laatste speeldag van de Champions' Play-offs. Als ...

347
347