AA Gent op tilt: Vanhaezebrouck wordt knettergek

AA Gent op tilt: Vanhaezebrouck wordt knettergek

AA Gent staat op zijn kop met de onverwachte transferontwikkelingen rond Malick Fofana. Het toptalent vertrekt voor minstens 17 miljoen euro naar Olympique Lyon, wat de financiële situatie van de club aanzienlijk zou verbeteren. Hein Vanhaezebrouck is echter compleet verrast en had niet gerekend op het vertrek van Fofana in januari.

Malick Fofana voor minstens 17 miljoen naar Olympique Lyon

De veelbelovende aanvaller van de Buffalo's is dinsdag aangekomen in Lyon, waar hij met succes zijn medische keuring heeft doorstaan. De deal is donderdag volledig afgerond: Malick Fofana (18) verlaat AA Gent en heeft een contract van 4,5 jaar getekend bij Olympique Lyon.

Gent kan rekenen op een transfersom van 17 miljoen euro, aangevuld met 5 miljoen aan bonussen en een mooi doorverkooppercentage. Deze overgang betekende de tweede grootste verkoop in de clubgeschiedenis, na Jonathan David (27 miljoen).

De financiële realiteit bij de club heeft AA Gent gedwongen om snel te handelen en te cashen op hun jonge goudhaantje, maar sportief gezien komt het vertrek van Fofana als een verrassing, vooral voor Hein Vanhaezebrouck.

Het nieuws komt zelfs als een donderslag bij heldere hemel voor de coach, die absoluut niet rekende op een vertrek van Fofana in januari.

Vanhaezebrouck: “Malick zal niet vertrekken in januari”

Eind december werd Hein Vanhaezebrouck door Het Nieuwsblad gevraagd of Malick Fofana deze winter nog bij AA Gent zou blijven. De coach reageerde duidelijk en hoopvol: “We gaan ze niet allemaal laten vertrekken, hé”, zei de coach.

“Alles op zijn tijd. Malick zal niet vertrekken. Nu nog niet.” Vanhaezebrouck benadrukte het belang voor Fofana om op het juiste moment de juiste stap te zetten in zijn carrière. “Als je een goede carrière wil hebben, moet je verstandige keuzes maken en niet zomaar springen op de eerste bus die passeert.”

Dit advies wordt gegeven met in gedachten de situatie van Ibrahim Salah, het voormalige toptalent van AA Gent dat vorig jaar tijdens de wintermercato een blitztransfer maakte naar Stade Rennes voor 6,5 miljoen euro. Helaas heeft Salah daar weinig speeltijd gekregen dit seizoen en zoekt hij nu naar een nieuwe, tijdelijke club waar hij meer kan spelen.

“Zo’n speler is op een bepaald moment uiteraard gewild”, deelde ook aanvoerder Sven Kums zijn advies aan Fofana. “Hij moet alleen de overweging maken wanneer die stap er hoort te komen. Wanneer, dat wordt belangrijk, maar dat er ploegen achter zullen zitten, daar moet je niet aan twijfelen.”

Opleidingsclub AA Gent: “Vergeet Orban of Cuypers, grootste kapitaal zit in Fofana”

AA Gent heeft de afgelopen maanden en jaren te maken gehad met een uitdagende financiële situatie, die grotendeels werd veroorzaakt door de impact van de coronapandemie: in de afgelopen twee jaar leed de club maar liefst 20 miljoen euro aan gederfde inkomsten.

Ondanks die moeilijke financiële toestand heeft de clubleiding besloten om nog meer te investeren in de ontwikkeling van hun jeugdspelers. Hoewel AA Gent geen traditionele opleidingsclub is, heeft de club al geruime tijd de ambitie om er wel een te worden.

Afgelopen zomer heeft de clubleiding van de Buffalo’s bewust besloten om niet veel nieuwe spelers aan te trekken. Deze keuze was gebaseerd om kwaliteit boven kwantiteit te verkiezen, evenals uit financiële overwegingen. Daarnaast wilde de club de doorstroming van jeugdspelers naar het eerste elftal bevorderen.

"We proberen een budget in evenwicht te houden. Het kan zijn dat we eens een speler te weinig zullen hebben, maar dan kan je misschien een jonge speler de kans geven”, zei Louwagie net na het sluiten van de zomermercato. “Doe je die deur altijd meteen dicht, dan hoef je al die inspanningen in de jeugd en bij Jong KAA Gent niet te doen.”

Toen Sam Baro als eigenaar in het traject stapte, was hij op de hoogte van de zorgwekkende cijfers van AA Gent.

In het vorige boekjaar werd een verlies van 19 miljoen euro geleden en hierdoor kan de club niet zomaar een bod van 17 miljoen euro met 5 miljoen euro aan bonussen plus een doorverkooppercentage voor Malick Fofana, een zelf opgeleide speler en het kroonjuweel van de jeugdopleiding, naast zich neerleggen.

Hoewel Baro vorige zomer besloot het sportieve aspect te laten primeren en geen spitsen zoals Hugo Cuypers of Gift Orban voor miljoenen te verkopen, wordt een lucratieve verkoop voor juni nu als noodzakelijk beschouwd om de financiële cijfers te verbeteren.

“Vergeet Gift Orban of Hugo Cuypers, het grootste kapitaal zit in Malick Fofana uit Denderleeuw”, schreef Het Nieuwsblad.

Malick Fofana is “niet normaal”

Malick Fofana wordt vaak vergeleken met Jérémy Doku vanwege zijn scherpe dribbels, explosieve snelheid en diepgang in zijn spel. Het Nieuwsblad heeft Fofana al opgenomen in de lijst van de vijftig grootste Belgische talenten van dit moment, waar hij de 24e plaats inneemt.

In de verkiezing van de Golden Boy-award, de prijs voor de beste Europese voetballer onder de 21 jaar, eindigde Fofana op de 68ste plaats.

Sven Kums noemt hem als een van de grootste talenten waarmee hij ooit heeft gespeeld, zoals Doku bij Anderlecht of Oussama Assaidi bij sc Heerenveen. Wim De Coninck beschrijft Fofana’s tweevoetigheid als fenomenaal, terwijl Vanhaezebrouck hem dikwijls dingen ziet doen waarvan hij zegt: “dat is niet normaal.”

Voor Malick Fofana kom je naar een stadion”, schreef Het Laatste Nieuws. “Hij is een attractie. Flukse dribbels, explosief, defensief hard werkend, en nu komen daar de statistieken ook nog bij.” Fofana is de gedroomde speler van Hein Vanhaezebrouck.

Ploegmaat Julien De Sart bewondert het uitzonderlijke talent van Fofana, waarbij hij iemand één tegen één gemakkelijk kan uitschakelen. “Hoe hij op zijn leeftijd het team draagt, dat is indrukwekkend”, zei De Sart.

“Wat een crack. El crackito. Hij heeft alles”, zei ex-ploegmaat Ibrahim Salah. “Hij heeft talent van God gekregen. Malick staat drie stappen voor op zijn leeftijdsgenoten”, zei Elimane Coulibaly, gewezen jeugdtrainer van Fofana.

Zijn favoriete positie is als rechterflankaanvaller, maar hij voelt zich ook comfortabel als centrale aanvallende middenvelder. Bij AA Gent gebruikt Hein Vanhaezebrouck hem vaak als linker wingback, hoewel Fofana dit niet per se als zijn beste positie beschouwt.

Desondanks biedt deze rol hem meer ruimte om zijn acties te maken, ook omdat hij een speler langs twee kanten voorbij kan.

POLL: Maakt Fofana de juiste keuze door nu te vertrekken naar Lyon?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

<strong>‘Dan barst de bom: Kompany al onder hoogspanning bij Bayern’</strong>
‘Dan barst de bom: Kompany al onder hoogspanning bij Bayern’

Na een lange en complexe zoektocht werd Vincent Kompany aangesteld als coach van Bayern ...

12
12
'Union krijgt miljoenenbod binnen voor Puertas'
'Union krijgt miljoenenbod binnen voor Puertas'

Net als de voorbije jaren lijkt Union ook nu weer na een succesvol seizoen te maken te krijgen met ...

13
13
'Kompany blijft maar gaan: aankoopclausule van 90 miljoen'
'Kompany blijft maar gaan: aankoopclausule van 90 miljoen'

Vincent Kompany is nu ook echt begonnen aan zijn avontuur als hoofdtrainer van Bayern M&uuml;nchen ...

114
114
'Anderlecht trekt transfer naar zich toe: comeback nabij'
'Anderlecht trekt transfer naar zich toe: comeback nabij'

Een dikke week voor de start van de Jupiler Pro League, is RSC Anderlecht voorlopig de enige ...

464
464
'Bakayoko laat astronomische aanbieding pertinent liggen'
'Bakayoko laat astronomische aanbieding pertinent liggen'

Nu het Europese kampioenschap er bijna opzit, kan het transfergeweld helemaal losbarsten. Ook ...

84
84
Schmeichel vindt nieuwe club meteen na Anderlecht-afscheid
Schmeichel vindt nieuwe club meteen na Anderlecht-afscheid

RSC Anderlecht heeft donderdagavond definitief afscheid genomen van Kasper Schmeichel. Maar lang ...

110
110
AA Gent kent eerste tegenstander in Europese voorrondes
AA Gent kent eerste tegenstander in Europese voorrondes

Binnen een dikke week trekt de Jupiler Pro League zich weer op gang, voor AA Gent begint het seizoen ...

129
129
'Club Brugge niet te houden: contact met Cercle-smaakmaker'
'Club Brugge niet te houden: contact met Cercle-smaakmaker'

Club Brugge pakte vorig seizoen de landstitel na een sterke reeks in de Play-Offs, maar kwam in de ...

1006
1006
Basisplaats op komst: Genk-revelatie charmeert Fink
Basisplaats op komst: Genk-revelatie charmeert Fink

KRC Genk sluit zaterdag zijn voorbereiding af met een galawedstrijd tegen Lille OSC. De ploeg die ...

255
255
Monstertransfer Man United, Leverkusen shopt in Ligue 1
Monstertransfer Man United, Leverkusen shopt in Ligue 1

De Europese transfercarousel draait inmiddels op volle toeren. Donderdagavond wist Manchester United ...

75
75
'Anderlecht wil knalaanwinst: JPL-smaakmaker of ex-Gouden Schoen'
'Anderlecht wil knalaanwinst: JPL-smaakmaker of ex-Gouden Schoen'

RSC Anderlecht wil komend seizoen opnieuw meedoen voor de landstitel. Maar momenteel is het moeilijk ...

1082
1082
'Hoefkens richt transfervizier op aanvaller Club Brugge'
'Hoefkens richt transfervizier op aanvaller Club Brugge'

Club Brugge toonde zich al behoorlijk actief op de zomerse transferperiode. Zo haalde de ...

469
469
Man City pakt uit: La Liga-uitblinker voor 40 miljoen
Man City pakt uit: La Liga-uitblinker voor 40 miljoen

Manchester City wil komend seizoen opnieuw een gooi doen naar de eindzege in de Champions League, in ...

105
105
<strong>'Transfer van formaat: Anderlecht slaat home run'</strong>
'Transfer van formaat: Anderlecht slaat home run'

Anderlecht staat op het punt een belangrijke slag te slaan door de 19-jarige Servi&euml;r Jan-Carlo ...

908
908
Moment van de waarheid: Club-sterkhouder onder zware druk
Moment van de waarheid: Club-sterkhouder onder zware druk

Zaterdagavond opent Club Brugge zijn nieuwe seizoen in de Supercup tegen Union SG. De landskampioen ...

340
340