Exit Mannaert dwingt Club Brugge tot drastische ingreep

Exit Mannaert dwingt Club Brugge tot drastische ingreep

Vincent Mannaert, CEO en sportief directeur van Club Brugge, kondigt zijn vertrek aan na twaalf intensieve jaren. Mannaerts positie verzwakte bij Club Brugge door kritiek op zijn gedrag als leidinggevende en verkeerde keuzes, zoals de vele falende transfers in de voorbije twee mercato’s.

Hoewel hij als een van de allerstrafste voetbalbestuurders wordt beschouwd, roept de huidige managementstijl van Club Brugge vragen op. Bart Verhaeghe is operationeel voorzitter, terwijl Mannaert fungeert als CEO én sportief directeur, maar die combinatie is in het moderne voetbal al lang achterhaald.

Blauw-Zwart heeft nu de kans om zich opnieuw te organiseren en misschien zelfs te moderniseren.

Mannaert neemt de vlucht vooruit naar eervolle exit

Vincent Mannaert zal na dit seizoen zijn functies als CEO en sportief directeur van Club Brugge neerleggen. Hij geeft aan dat het een eer was om samen met Bart Verhaeghe de club te leiden, maar erkent tevens dat de afgelopen twaalf jaar de meest intensieve jaren uit zijn leven waren.

Na grondige overweging heeft Mannaert besloten afstand te nemen van zijn beide rollen, maar hij blijft wel betrokken bij de club als aandeelhouder. De beslissing van Mannaert komt wel niet geheel onverwacht.

De Standaard meldde eind vorig seizoen al dat Mannaert aan zijn naaste omgeving heeft laten weten dat hij na een lange periode van twaalf jaar openstond voor een vertrek bij Club Brugge.

De relatie tussen Mannaert en voorzitter Bart Verhaeghe zou al geruime tijd gespannen zijn, vanwege verschillende redenen, en die spanning heeft ook invloed gehad op andere aspecten binnen de club, inclusief de spelers.

De krant schreef dat “de vlucht vooruit” wellicht de snelste weg was naar een eervolle exit.

De positie van Mannaert is verzwakt bij Club Brugge

In april werd Vincent Mannaert door de raad van bestuur van Club Brugge op de vingers getikt vanwege zijn bedenkelijke gedrag als leidinggevende, waarbij ook alcoholmisbruik werd genoemd.

In een interview met HUMO erkende Mannaert zelf dat hij zijn gedrag moest aanpassen om zijn functie goed verder uit te voeren. Toen al stelde Peter Vandenbempt dat de positie van Mannaert verzwakt was bij Club Brugge.

“Al is de vraag of ook zijn status binnen de club aangetast is. Want voor mensen binnen en rond Club Brugge, is dit geen nieuw narratief”, zei de analist bij Sporza.

Ondanks deze kritiek sprak Club Brugge destijds nog haar vertrouwen uit in Mannaert, die op zijn beurt ook aangaf graag bij de club te willen blijven. Toeval of niet, Mannaert was steeds minder te bespeuren op de tribunes tijdens de uitwedstrijden van Club Brugge, vooral dit seizoen.

Hoewel dit een opvallende vaststelling was, meldde Het Laatste Nieuws dat hier geen specifieke reden aan moest gegeven worden.

Mannaert is kwetsbaar door verkeerde keuzes en beslissingen

In een uitgebreide situatieschets analyseerde Het Laatste Nieuws vorig seizoen dat men binnen de bestuurskamer niet langer op één lijn zit. Vooral op de relatie tussen voorzitter Bart Verhaeghe en CEO Vincent Mannaert zou heel wat ruis gestaan hebben, met oorsprong in de veelbesproken mislukte beursgang.

De teleurstellende prestaties van het huidige en het vorige seizoen, in combinatie met ongelukkige keuzes bij trainers en falende transfers, hebben deze spanningen alleen maar verder aangewakkerd. “Hij is op dit moment zeer kwetsbaar. Door het mislukte beleid, dat enkele verkeerde keuzes en beslissingen omvatte”, stelde Peter Vandenbempt.

Club Brugge, dat de afgelopen twee seizoenen niet langer als onoverwinnelijk en onaantastbaar werd beschouwd in België, kreeg stevige kritiek op het beleid van Verhaeghe en Mannaert.

Volgens Het Laatste Nieuws zijn de teleurstellende resultaten van de afgelopen mercato’s de belangrijke reden waarom Club Brugge al bijna twee jaar lang niet meer domineert in de Jupiler Pro League.

Geen harde breuk tussen Verhaeghe en Mannaert

“Club heeft de beste spelersgroep van 1A, maar ik zeg altijd: als het boven regent, druppelt het onderin. Mannaert en Verhaeghe kunnen niet meer door dezelfde deur, en de spelers weten dat”, vertelde De Boeck vorige week nog aan de Krant van West-Vlaanderen.

Maar van een harde breuk tussen Bart Verhaeghe en Vincent Mannaert zou absoluut geen sprake zijn. Onlangs waren ze zelfs samen in Duitsland ter gelegenheid van de 70ste verjaardag van Christoph Daum, de voormalige trainer van Club Brugge, met wie ze nog steeds een goede band hebben.

In het officiële persbericht van Club Brugge in verband met het aanstaande vertrek van Mannaert aan het einde van het seizoen, noemt Verhaeghe Mannaert zelfs zijn vriend.

De strafste van alle Belgische voetbalbestuurders

Het afscheid van Vincent Mannaert als CEO en sportief directeur betekent een groot verlies voor Club Brugge. Onder zijn leiderschap keerde de club terug naar de top van het Belgische voetbal en zette ze zich op de Europese kaart.

“In het voetbal is zeker niet iedereen fan van de dominante - soms agressieve - manier waarop Mannaert het spel speelt. Toch is iedereen ervan overtuigd dat hij de strafste van alle bestuurders is”, zei Peter Vandenbempt bij Sporza.

“Dit door een zeldzame combinatie van grote voetbalkennis, knowhow van bedrijfsmanagement en een belangrijke juridische achtergrond.”

Hoewel Mannaert wordt beschouwd als een van de beste voetbalbestuurders in het land, waren de transfers in de voorbije mercato’s erg teleurstellend, waardoor Club Brugge in de laatste jaren geen vooruitgang boekte als ploeg.

Is de managementstijl van Club Brugge achterhaald?

Een CEO van een Belgische topclub vroeg zich in Het Laatste Nieuws af of het huidige model van de club wel nog vol te houden is. Bart Verhaeghe is operationeel voorzitter, terwijl Mannaert de dubbele functie van CEO en sportief directeur bekleedt.

Mannaert draagt de verantwoordelijkheid voor het runnen van het bedrijf Club Brugge, evenals het leiden van het sportieve beleid. Deze combinatie van Mannaerts taken is in het moderne voetbal achterhaald en om die reden was hij al geruime tijd voorstander om zijn functie als sportief directeur uit handen te geven.

Daarom werd Tom Caluwé aangetrokken als 'sports manager', die al snel vertrok met een onvoldoende, maar Mannaert merkte op in een interview met HUMO fijntjes op dat “Club Brugge niet KV Mechelen is”.

“Dat Mannaert - en in het verlengde ook Verhaeghe - een veeleisende en competitieve omgeving hebben geïnstalleerd binnen Club, is al lang geen geheim meer. Zo oefenen ze ook graag invloed uit op het sportieve. Maar laat de tijdgeest deze managementstijl nog toe?” vroeg ook Vandenbempt zich eerder al af bij Sporza.

POLL: De rollen van CEO en sportief directeur moeten gescheiden worden bij Club Brugge

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

In voetsporen Hazard: CDK reageert na Europese triomf
In voetsporen Hazard: CDK reageert na Europese triomf

In 2019 legde Eden Hazard met Chelsea FC beslag op de Europa League. En de voormalige Rode Duivel ...

49
49
'Trainerszoektocht Club Brugge: gesprekken staan gepland'
'Trainerszoektocht Club Brugge: gesprekken staan gepland'

Behoudens een totaal onverwachte wending, is het Club Brugge dat zich komend weekend tot ...

169
169
BILD: 'Kompany volgende week gepresenteerd bij Bayern'
BILD: 'Kompany volgende week gepresenteerd bij Bayern'

Een tweetal jaar na zijn vertrek bij RSC Anderlecht, staat Vincent Kompany voor een absolute topjob ...

145
145
Leverkusen tóch klopbaar: hattrick bezorgt Atalanta Europa League
Leverkusen tóch klopbaar: hattrick bezorgt Atalanta Europa League

Atalanta BC heeft woensdagavond beslag gelegd op de Europa League. Dankzij een hattrick van Ademola ...

158
158
Kaart van de jeugd: Anderlecht zet hoog in op tweetal
Kaart van de jeugd: Anderlecht zet hoog in op tweetal

Komend weekend sluit RSC Anderlecht zijn seizoen af op bezoek bij Antwerp FC. Die wedstrijd zal ...

209
209
'Union verlangt aanzienlijk transferbedrag voor Puertas'
'Union verlangt aanzienlijk transferbedrag voor Puertas'

Mathematisch kan het nog steeds, maar het heeft er alle schijn van dat Union SG wederom naast de ...

166
166
'Dossier in stroomversnelling: Kompany dicht bij droomjob'
'Dossier in stroomversnelling: Kompany dicht bij droomjob'

Het begint er steeds meer op te lijken dat komend seizoen een Belgische trainer aan het roer zal ...

412
412
'Anderlecht houdt vast aan pittige som voor Dreyer'
'Anderlecht houdt vast aan pittige som voor Dreyer'

Terwijl coach Brian Riemer zijn troepen klaarstoomt voor de laatste match op Antwerp, is de ...

488
488
Overbodige schorsing komt Hayen extra duur te staan
Overbodige schorsing komt Hayen extra duur te staan

Club Brugge krijgt aanstaande zondag een uitgelezen kans om kampioen te worden en heeft daarvoor ...

1103
1103
'Real grijpt stevig in met Mbappé: zelfs Macron vangt bot'
'Real grijpt stevig in met Mbappé: zelfs Macron vangt bot'

Kylian Mbappé nam inmiddels al afscheid van het thuispubliek bij Paris Saint-Germain, het is ...

182
182
'Ook Kindermans drukt stempel: grote trainersfavoriet bij Antwerp'
'Ook Kindermans drukt stempel: grote trainersfavoriet bij Antwerp'

Antwerp FC sluit zondag zijn seizoen af voor eigen volk tegen RSC Anderlecht en die partij zal in ...

498
498
'Club klopt zich op de borst: Yaremchuk vindt akkoord'
'Club klopt zich op de borst: Yaremchuk vindt akkoord'

Terwijl alles in gereedheid wordt gebracht voor het verwachte titelduel tegen Cercle Brugge, werkt ...

1125
1125
'PSV drukt door voor komst Belgisch toptalent'
'PSV drukt door voor komst Belgisch toptalent'

PSV kan terugblikken op een zeer knap seizoen, want het wist met overmacht de titel in de Eredivisie ...

123
123
'AA Gent sluit alweer transferdeal met Lyon'
'AA Gent sluit alweer transferdeal met Lyon'

AA Gent hoopt nog een Europees ticket te kunnen pakken in de barrage tegen de nummer vijf uit de ...

713
713
Kritiek op Riemer blijft komen: "Dat kan hij helemaal niet"
Kritiek op Riemer blijft komen: "Dat kan hij helemaal niet"

Vorige zondag stond de champagne al koud in het Lotto Park, want heel Anderlecht droomde van een ...

373
373