Refaelov laat Anderlecht geen schijn van kans

Refaelov laat Anderlecht geen schijn van kans

Lior Refaelov telt alweer 36 lentes maar op het veld blijft hij een erg belangrijke pion voor RSC Anderlecht. Onmisbaar zelfs. De aanvallende middenvelder maakt nog steeds het verschil met zijn vista, scorend vermogen en passes, maar ook in de kleedkamer speelt de Israëliër een erg belangrijke rol. Eind dit seizoen loopt zijn contract af en Refaelov is alvast vragende partij voor een verlengd verblijf in het Lotto Park. Gelet op zijn immense importantie in de ploeg, zou een contractverlenging een ‘no brainer’ moeten zijn voor de Belgische recordkampioen.


FABIO SILVA & YARI VERSCHAEREN

Lior Refaelov is dit seizoen na Fabio Silva de meest beslissende Anderlecht-speler over alle competities heen. De 36-jarige telt tien beslissende acties (6 goals en 4 assists), en dat is er ééntje minder dan de Portugees. Dat betekent dat Refaelov garant staat voor 24% van de paars-witte doelpunten, of het nu een doelpunt of een assist betreft. Dat Silva momenteel de meest beslissende speler is bij Anderlecht, heeft hij bovendien ook te danken aan de Israëliër.

Fábio Silva en Lior Refaelov onderhouden een uitstekende connectie en het duo vindt elkaar erg gemakkelijk op het veld. Samen zijn ze goed voor maar liefst 53% van de doelpuntenproductie van Anderlecht. “Ik overdrijf niet als ik zeg dat hij een van de beste spelers is met wie ik tot nu toe heb gevoetbald”, zei de huurling van Wolverhampton over zijn ploegmaat. “Het is zo makkelijk voetballen met iemand als Rafa in mijn rug”, aldus Silva in Sport/Voetbalmagazine.“Hij leest goed het spel, hij begrijpt waar hij de aanvallers het beste kan aanspelen, hij maakt ruimtes voor zijn ploegmaats met zijn positiespel en de kwaliteit van zijn passes en voorzetten ligt boven het gemiddelde. Het enige wat ik moet doen, is de juiste loopbeweging maken. Want ik weet dat de bal zal aankomen.” Ondanks zijn 36-jarige leeftijd is Lior Refaelov nog steeds een cruciale schakel bij het huidige Anderlecht. Onmisbaar en van vitaal belang.

Ook de wisselwerking met Yari Verschaeren loopt steeds beter, iets wat grotendeels te danken is aan de nieuwe tactiek van coach Robin Veldman. Lior Refaelov stuwt Verschaeren naar een hoger niveau. “Ik hou ervan om met Yari samen te spelen. Hij is één van de beste voetballers in België, maar heeft iemand nodig die hem gidst, die in hem gelooft en hem de vrijheid geeft om acties te maken. Ik sta hem graag bij. Meer nog, mijn doel is Yari Verschaeren ooit de Gouden Schoen te laten winnen”, zei Rafa donderdag aan Het Nieuwsblad.

ABSOLUTE CRUCIALE PION VOOR ANDERLECHT

Er is in de huidige selectie van Anderlecht namelijk geen enkele andere speler die het verschil kan maken zoals Lior Refaelov én die bovendien een belangrijke leidersrol op zich kan nemen. Die dubbele functie zorgt ervoor dat de 36-jarige niet weg te denken is uit het basiselftal van Sporting. “Wie trekt de kar als Refaelov er eens niet bij is?” vroeg Marc Degryse zich in augustus reeds af in Het Laatste Nieuws. Refaelov bewijst dit seizoen dat hij het elftal bij de hand kan nemen en dat de jeugd naar hem opkijkt.Met zijn ruime ervaring en sportieve importantie kan Lior Refaelov ook zijn ploegmaats terechtwijzen op de momenten wanneer dat nodig is. Zo’n leiderstype is erg schaars bij Anderlecht en daarom van onschatbare waarde. Refaelov moest dit seizoen al enkele keren ingrijpen in de kleedkamer om zijn ploegmaats dringend wakker te schudden. De 36-jarige durfde zich ook in de pers duidelijk uit te spreken over de bedenkelijke gang van zaken bij Anderlecht.

SLAAN EN ZALVEN

Na de 2-1 nederlaag tegen Westerlo laakte hij bijvoorbeeld het gebrek aan vechtlust in de ploeg. “Je kan tactische meetings doen en trainen van 's ochtends tot 's avonds, maar als iedereen op het veld komt om puur voor zichzelf te voetballen of om het alleen maar mooi te doen, kom je nergens. Ik mis kwaliteit, ik mis de goesting om te willen sterven voor de ploegmaats, om jezelf te willen opofferen… De intensiteit zie ik wel op training, maar ik vind er niets van terug tijdens de wedstrijden. It's pissing me off.”Ook tijdens de rust tegen KV Mechelen sloeg Lior Refaelov de alarmbel. “Als we na de rust niet gaan reageren, dan zullen we een probleem hebben in de kleedkamer. Je kunt niet winnen als je niet agressief bent.” En ook tegen Standard liet de Israëliër zijn invloed gelden. Op Sclessin liepen de spanningen tussen hem en Wesley Hoedt hoog op toen Refaelov naar de kant gehaald werd. Er volgde een stevige woordenwisseling waarna Refaelov zijn vinger op de lippen hield. Toen hij op de bank plaats nam, maakte hij nog enkele vurige gebaren richting Hoedt. Je kan dus niet zeggen over Refaelov dat hij niet betrokken is.

DEAL VOOR JANUARI

“Ik weet dat ik hier nog een rol kan spelen op en naast het veld”, zei Lior Refaelov donderdag na de overwinning tegen Silkeborg en de Israëliër heeft dus overschot van gelijk met die stelling. Hij wil zelf ook heel graag bij Anderlecht blijven en de verstandhouding met Robin Veldman is uitstekend. Op het sportief vlak, maar ook daarnaast. “Lior noemt me nog altijd Robin, want we zijn even oud en hebben kinderen van dezelfde leeftijd”, grijnsde Veldman eerder. “Maar vanaf nu moet hij coach zeggen. Ik draag de verantwoordelijkheid over dit elftal en moet straks keuzes maken.”Op 36-jarige leeftijd wil Lior Refaelov snel duidelijkheid over zijn toekomst bij de club en hij hoopt dat er snel een akkoord uit de bus valt. “De intentie is om bij Anderlecht te blijven. Dat is mijn wil en ook de wil van de club. Ik heb een goeie band met voorzitter Wouter Vandenhaute en CEO Peter Verbeke. We zijn al aan het praten en ik ga ervan uit dat we wel een deal vinden voor januari”, zei hij aan Het Nieuwsblad. Op basis van zijn verdiensten op het veld en in de kleedkamer is een contractverlenging erg logisch en zelfs noodzakelijk voor Anderlecht.

POLL: Moet Anderlecht zijn contract verlengen?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

De Roeck en Fink maken (voorlopige) type-elftallen bekend
De Roeck en Fink maken (voorlopige) type-elftallen bekend

Royal Antwerp FC en KRC Genk spelen om 18u30 hun galamatch tegen respectievelijk Parma en Lille OSC. ...

0
0
Rondje oefenmatchen: AA Gent en Antwerp onderuit
Rondje oefenmatchen: AA Gent en Antwerp onderuit

Er stonden namiddag heel wat oefenduels op het programma. Het dient gezegd: de eersteklassers kenden ...

70
70
<strong>Waarom Club Brugge in de aanval mogelijk nog sterker is</strong>
Waarom Club Brugge in de aanval mogelijk nog sterker is

Club Brugge haalde met Gustaf Nilsson een nieuwe spits. Hij kwam over van Union SG en kostte 6,4 ...

151
151
<strong>Anderlecht rondt voorbereiding af: dit is de balans</strong>
Anderlecht rondt voorbereiding af: dit is de balans

De voorbereiding van RSC Anderlecht ligt achter de rug. Morgen volgt nog een match tegen Amiens voor ...

127
127
<strong>AA Gent zet ex-target van Club en RSCA op de shortlist</strong>
AA Gent zet ex-target van Club en RSCA op de shortlist

AA Gent gaat zich de komende weken nog versterken. De club staat op het punt om met Aim&eacute; ...

98
98
Bornauw terug naar Anderlecht? Dit is zijn antwoord
Bornauw terug naar Anderlecht? Dit is zijn antwoord

RSC Anderlecht speelde namiddag een galamatch tegen VfL Wolfsburg. Voor Sebastiaan Bornauw was dat ...

147
147
‘Union SG brengt formeel bod uit op 18-jarige parel'
‘Union SG brengt formeel bod uit op 18-jarige parel'

Union SG moet weer met een volledig schone lei aan het nieuwe seizoen beginnen. Na een knalseizoen ...

51
51
Ruben Van Gucht trekt snoeihard besluit: "Het viel..."
Ruben Van Gucht trekt snoeihard besluit: "Het viel..."

Er zijn heel wat mensen die tijdens het EK de hoofdrol opeisten maar voor Ruben Van Gucht was er een ...

196
196
 Comeback Anderlecht in galamatch, zware blessuredomper
Comeback Anderlecht in galamatch, zware blessuredomper

RSC Anderlecht nam het in een galawedstrijd op tegen het Duitse Wolfsburg. Bij de Duitsers stonden ...

406
406
‘Charleroi haalt international, maar stuurt speler direct weg’
‘Charleroi haalt international, maar stuurt speler direct weg’

Sporting Charleroi heeft volgens La Derni&egrave;re Heure Mondy Prunier binnengehaald. Da ...

38
38
Kortrijk-fans woest: vier uur reizen en dan plots geweigerd
Kortrijk-fans woest: vier uur reizen en dan plots geweigerd

KV Kortrijk staat vandaag tegenover het Nederlandse AZ Alkmaar in een oefenwedstrijd. De supporters ...

232
232
‘Anderlecht met de handen in het haar na zware blessure’
‘Anderlecht met de handen in het haar na zware blessure’

RSC Anderlecht speelt vandaag een galawedstrijd tegen het Duitse Wolfsburg. Aan de rust staat ...

465
465
OHL maakt veelbesproken toptransfer bekend
OHL maakt veelbesproken toptransfer bekend

Oud-Heverlee Leuven heeft de komst van William Balikwisha op de offici&euml;le kanalen ...

83
83
'Strijd om Delorge barst los: Club Brugge zit Gent dwars'
'Strijd om Delorge barst los: Club Brugge zit Gent dwars'

Een weekje voor de start van het nieuwe seizoen in de Jupiler Pro League, zijn de meeste ...

665
665
'Witte rook nabij: AA Gent legt recordsom neer'
'Witte rook nabij: AA Gent legt recordsom neer'

Bij AA Gent gaat het nieuwe seizoen snel van start, aanstaande donderdag beginnen de Buffalo's al ...

428
428